Teknologien i utvikling

Som alle vet er teknologien i full utvikling, noe som både er positivt og negativt. På 1980-tallet kunne batteripakkene til mobiltelefoner være festet til et kjøretøy, og veie opptil 10-20kg. Det var få som hadde råd til å kjøpe seg en telefon på den tiden. Nå er vi i 2015 der  smarttelefonene har tatt over og tilbyr tusenvis av apper som er med på å gjøre hverdagen enklere og smartere. Kanskje litt for enkelt, og i tillegg har en ny undersøkelse kommet frem til at den høye mobilbruken er skadelig.

For å gi et lite innblikk i hvordan ny teknologi kan påvirke oss mennesker, kan det være greit å lese gjennom dette blogginnlegget som er skrevet av Arne Krokan, professor i sosiologi ved NTNU.

Ved overdreven bruk begynner omgangskretsen å merke det i gitte sosiale situasjoner. Personen unnskylder seg for å sjekke tekstmeldinger og sosiale medier, og forsøker å skjule bruken. Man får et dobbeltliv på linje med alkoholikere (Tor Wallin Andreassen).

The Extended iSelf er en undersøkelse som ble gjort av forskere ved University of Missouri, der de tok for seg menneskers avhengighet av mobiltelefon. Hensikten med undersøkelsen var å forske på menneskers reaksjon når de ikke hadde mulighet til å besvare en telefonsamtale. Det ble sett både på fysiske og følelsesmessige reaksjoner, samt hvordan hjernen reagerte under en kognitiv oppgave. De kom frem til at deltakerne av undersøkelsen både fikk høyere blodtrykk og puls, samt at konsentrasjonen falt når de ikke fikk tilgang til mobiltelefonene. Her kan vi se hvor mye teknologien har endret seg, bare på noen få tiår. Tor Wallin Andreassen, NHH-professor, har også gjort en studie angående temaet overdrevet telefonbruk. For å sammenligne avhengigheten blant menneskeheten, trekker han frem en annen form for avhengighet; nikotin. Sammenhengen der er at belønningssystemet i hjernen blir mobilisert av atferden.

SnapChat kom på markedet september 2011 og har flittig blitt brukt til å sende bilder mellom venner og familie. Poenget er at en kan velge hvor lenge bildet skal vises for mottakeren, da maks ti sekunder (med mindre mottakeren tar printscreen). Nå har dette derimot begynt å blir en «ny» app der en kan markedsføre seg selv. Flere og flere kjendiser utleverer nå sitt brukernavn på SnapChat slik at deres følgere kan få et større innblikk i deres hverdag; noe som kan være med å knytte et sterkere bånd mellom de. Ikke er det bare bånd som skal knyttes, men det skal også tjenes penger. I dette blogginnlegget bevises dette da de klarte å tjene 5000kr på en biltur ved bruk av en bloggkjendis og SnapChat.

And for every mile we drove, the sales just kept on coming in. And before we reached Oslo we’d made over 5000 NOK (Thomas Moen).

Konsekvensen av SnapChat er i første omgang at bildene som sendes mest sannsynlig ikke er så private som en trur. Det finnes mange andre apper som igjen har spesialisert seg på å lagre bilder som sendes på SnapChat, og dermed blir de ikke bare borte når de ti sekundene er over. Kan dette ene bildet ha vært med på å ødelegge en jobbsøkers drømmejobb, eller kanskje en høytstående har sendt noe som er for privat og ikke skal publiseres?

Samtidig som denne teksten skrives, hører jeg på et radioprogram der programlederen oppfordret lytterne til å legge de til på SnapChat. Dette viser hvor fort digitale tjenester sprer seg og blir tatt i bruk. Nå brukes SnapChat ikke bare privat lengre, men også offentlig. Sakt på en annen måte; teknologien er stadig i utvikling og oppdateres jevnlig, med sunn fornuft kan vi bruke dette til vår fordel!

– Sara

 

Fremhevet bilde: Matthias Ripp

Sara Myrvoll Written by:

Med en bachelorgrad i markedsføring fra Høyskolen Kristiania, jobber jeg nå som Koordinator SEO & Innhold i Semway.

Be First to Comment

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *