Trender innen digital markedsføring

Teknologien har utviklet seg enormt mye de siste tiårene, til fordel for markedsførerne. Samfunnet har blitt mer og mer digitalisert, noe som har gjort det enklere for markedsførere å nå sin målgruppe, samt komme ut med sitt budskap til et større segment enn tidligere. For å skille seg ut i mengden av budskap, er det forskjellige digitale markedsføringstrender en kan ta i bruk. Som vi ser i diagrammet over, er det innholdsmarkedsføring som troner på topp av de viktigste digitale markedsføringstrender i 2015. Jeg skal i denne omgang fokusere på content marketing, remarketing og smarttelefonen.


Innholdsmarkedsføring
Daniel Mohn-Reinaas har skrevet et relevant innlegg når det kommer til dette med innholdsmarkedsføring. Han mener at begrepet har blitt misforstått og brukt feil. Når kommersielle avsendere lager godt, nyttig og relevant innhold for kundene i egne kanaler, kallers dette innholdsmarkedsføring. Poenget med dette er ikke at en tilfeldigvis skal klikke seg inn, men at innholdet som leveres skal være godt nok til at en ønsker å oppsøke budskapet. Egne kanaler og kontinuerlig publisering er to ting som kjennetegner innholdsmarkedsføring. Et godt eksempel på en slik type markedsføring er gjort av Jyske Bank i Danmark. Nyhetssendinger med dagsaktuelle stoff og ulike programserier blir produsert av nettverket til banken, samt frilansere over hele verden. Dette skjer på bankens egne kanaler der all innhold er delelig, samt relevant og nyttig for deres segmenteringsgruppe.

B2B companies with blogs are expected to generate 67% more leads per month than those organizations that don’t have blogs. Inboundnow

I løpet av en dag er det mange budskap som blir eksponert, men ved riktig bruk av innholdsmarkedsføring klarer man å skille seg ut fra de resterende. Et eksempel kan være bedrifter som oppretter en blogg der de deler relevant faglig budskap til sine kunder og segmenter. I følge Inboundnow vil B2B-bedrifter få 67% flere kunder innenfor segmentet enn de bedriftene som ikke har en blogg. Bama kan settes i denne kategorien da de har en blogg der de deler tips og oppskrifter av frukt og grønt. Dette utgjør en forskjell da de selv bestemmer hva forbrukeren skal få av budskap når det kommer til problemstillinger knyttet deres produkter, samt gratis profilering. Leveres derimot et budskap i andre betalte plattformer der det også er satt en sluttdato på produseringen, brytes innholdsmarkedsføringens prinsipper².

TNS Gallup har ved bruk av regresjonsanalyser undersøkt og skrevet en rapport på årets innholdsmarkedsføring. I denne rapporten kom det blant annet frem fire forhold som har betydning om en ønsker å oppnå effekt for innholdsmarkedsføring:

 • Dedikasjon (hvordan man har en ansvarlig for content-marketing internt i organisasjonen)
 • Relevans (spredning, engasjement og målrettet distribusjon)
 • Analyse (hvorvidt man evner å måle, lære og justere seg)
 • Strategi (hvorvidt man har en strategi for innholdsarbeidet)

Remarketing
Markedsføring via sosiale medier er tatt opp til et nytt nivå, denne gangen ved bruk av remarketing. Dette går i følge Knowit ut på at bedriften baserer sine annonser ved bruk av kundens tidligere atferd på internett. Ved bruk av søkeverktøy kan bedriften se hva den aktuelle kunden tidligere har søkt på, og dermed interessert i. Sjekker en person hotellrom i Dublin, eller en kjole på Nelly, kan dette senere dukke opp som reklame på andre aktuelle nettsider, noe som er veldig sentralt på Facebook. Da dette skjer digitalt, er det fult mulig å måle segmentet fra starten der de ser annonsen, til kjøpet er gjennomført. Bedriften viser heller ikke reklamen til kunder utenfor segmentet, noe som er med på å synke bedriftens kostnader.

Smarttelefon
Det er ingen hemmelighet at smarttelefonen har tatt over en stor del av samfunnet, og at samfunnet er mer eller mindre avhengige. I begynnelsen var telefonen til å ringe eller sende en melding, men nå er utviklingen og teknologien kommet mye lengre. Nå er det mulighet for å laste ned, se videoer, ta bilder, handle over nett osv. At smarttelefon er en av de største digitale trendene i 2015, kommer ikke som et sjokk. Mobilen blir brukt mer og mer, og i større og større sammenhenger. Mange mennesker ønsker å oppdatere seg på de siste nyhetene til alle døgnets tider, noe som ofte skjer via smarttelefon om en ikke har tilgang på PC. Det er derfor avgjørende at nettsiden er tilpasset smarttelefoner slik at de ikke blir valgt bort til fordel for andre nettsider.

I følge Iteo ved Erik Eskeland er det viktig å gi brukeren valgmuligheter når en skal bestemme seg for hvordan en ønsker å konsumere innhold. Alle mennesker er forskjellige, noe som gjør slik at noen ønsker å lese nyheter på papir, mens andre ønsker å lese det via en smarttelefon. En bedrift kan dermed ikke ta valget ovenfor deres kunder angående plattformer. Det er med bakgrunn i dette viktig at tilgjengeligheten og opplevelse er sammenfallende på alle flater.

 

– Sara

Kilder:  

 1. Fremhevet bilde: Smartinsights digital marketing trends 2015
 2. Daniel Mohn-Reinaas: Renvask content marketing
 3. Inbound Now: 10 online marketing trends predictions 2015
 4. Blogg: Bamas blogg
 5. TNS Gallup: Hovedfunn fra årets undersøkelse om content marketing
 6. Knowit: Remarketing
 7. Iteo: Digitale trender 2015
Sara Myrvoll Written by:

Med en bachelorgrad i markedsføring fra Høyskolen Kristiania, jobber jeg nå som Koordinator SEO & Innhold i Semway.

2 Comments

 1. aleksanderneely
  16. mai 2015
  Reply

  Knallbra innlegg, Sara :) Jeg er enig i alle punktene du tar opp, disse må man se opp for og fokusere på i 2015.

  Kvalitetsinnhold blir viktigere enn noen gang. Jeg tror og håper de fleste bedrifter fokuserer på innholdsmarkedsføring nå. Spesielt med tanke på at innholdsmarkedsføring koster 62% mindre enn tradisjonell markedsføring og genererer tre ganger så mye (http://www.demandmetric.com/content/content-marketing-infographic).

  Jeg tror også remarketing er en smart ting å fokusere på for bedrifter. Eneste jeg mener de må passe på, er at det ikke blir for mye. Jeg tror kunden vil føle seg forfulgt og bli lei hvis Nelly eller hotellrommet i Dublin dukker opp overalt.

  Mtp at 50% av søkene på Google (http://redgruppen.no/5-digitale-trender-2015/) og 84% av Facebooks dalige bruk er gjennom mobiltelefon (http://trends.e-strategyblog.com/2015/01/29/facebooks-mobile-active-users-mobile-ad-revenues-2012-2014/23924) , er jeg helt enig i at smarttelefon er en av de digitale trendene for 2015. Google straffer deg også nå hvis du ikke har mobilvennlig side.

  Stå på videre :)

  Hilsen
  Aleksander

  • 21. mai 2015
   Reply

   Ja, tenker også at det finnes en grense for remarketing. Kan bli irriterende i lengden om alt du har søkt på tidligere, fotfølger deg over en lengre periode. Tusen takk for kommentaren og faktaene, Aleksander! :)

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *